Herman Bang

hermanb2”VED VEJEN”
Et gribende portræt af en stilfærdig, ømhedstørstende stationsforstander-frue og alle de mennesker, som færdes i og omkring stationen i den lille jyske stationsby, tegnet knivskarpt, med stor humor og menneskekundskab af Herman Bang.

Urpremiere af min fortolkning 1. Marts 2017 på Kvindemuseet i Aarhus.

“TINE”
Kanonerne tordner, byen brænder, alt bliver vendt op og ned i den unge Tines liv.

Jeg fortæller uddrag af TINE, Herman Bangs mesterlige roman om krigen I 1864.

“EN DEJLIG DAG”
Fortællingen om den fattige adjunktfamilie Etvøs som lever et slidsomt liv med mange børn og som så pludselig, ved skæbnens hjælp, bliver værter ved en større velkomst-middag for den verdensberømte pianist Sophie Simonin.

“Der var jo ingen der fattede hvordan det var gået til”! Sådan begynder historien. Vi følger de kaotiske forberedelser til festen, gæsternes ankomst og den helt uventede kulmination på festen.

En tragikomisk, og meget underholdende fortælling.

“FRØKEN CAJA”
En typisk Herman Bang’sk fortælling om et lille pensionat i København, som har kendt bedre tider. Befolket med Herman Bangs mange sære og stille eksistenser. Fru Canth herser med datteren Caja dagen lang og Frøken Caja gør sit bedste for at opfylde moderens ønsker og få det hele til at hænge sammen. Hun, der engang var ganske køn, er med tiden blevet så underlig “kønsløs og træagtig“. Men en dag dukker en tidligere pensionær Grøntoft op efter flere års ophold i udlandet. Grøntoft skaber liv i det stillestående og indelukkede pensionat. Også Frøken Caja liver op, men kun for en kort stund. Han var hendes kærlighed i gamle dage.

En morsom og på samme tid tragisk fortælling!

“STÆRKEST”
Le Diable du Théâtre – teaterdjævelen kaldte de ham i Paris.

Der brændte en hellig ild i ham – en kærlighed til teatret. Følg ham i hans arbejde med Bjørnsons skuespil “Over evne”, som han iscenesatte på Théâtre de L´Oeuvre i Paris i 1894. Det er en historie om kampen mellem en skuespiller, der for enhver pris vil spille, og instruktørens vilje og magt til at gennemføre en forestilling – uanset den pris skuespilleren måtte betale.

“Stærkest” giver et sjældent indblik i en side af Herman Bangs kunstneriske virksomhed, som ikke er nær så kendt som hans litterære arbejder, nemlig hans virke som instruktør i datidens moderne teater. Fremfor alt er fortællingen et fascinerende og humoristisk, grotesk studie i teatrets dæmoni og i, hvor langt man i det hele taget vil gå for at realisere en vision.

 
Du er her: ForsideFortællingerHerman Bang
www.ingermarie.dk